Hoe kan ik mijn website testen zonder dat iedereen de wijzigingen ziet?

in Technisch

We gaan in dit artikel ervan uit dat u Windows 7 gebruikt. Andere Windows versies werken ongeveer hetzelfde.

Om het goed uit te leggen is het verstandig om eerst de werking van een domeinnaam te bedrijpen. Het internet bestaat uit allemaal IP adressen. Een ip adres is een groep nummers bestaande uit vier groepen met een waarde van 255 per groep. Een voorbeeld van een IP adres is: 192.168.1.1. Als je dit in je browser test, is het hoogstwaarschijnlijk dat je uitkomt op de instellingen pagina van je router. De maximale waarde van een IP adres is: 255.255.255.255.

Nu weten we wat een IP adres is. Een domeinnaam is eigenlijk niets meer dan een verwijzing naar een ip adres. Je typt in je browser een domeinnaam, bijvoorbeeld google.nl en gaat eigenlijk naar een IP adres. Niet overtuigd? Probeer het zelf maar. Een van de IP adressen van google is: 173.194.112.215

Om de vertaling van een domeinnaam mogelijk te maken, bestaat er iets als een DNS. DNS staat voor Domain Name Server. Veel hosting providers hebben computers, genaamd servers staan. Ook DNS servers. Zij zorgen voor de vertaling van een domeinnaam naar een IP adres.

Nu begrijp je als het goed is de werking van een domeinnaam, IP adres en een DNS server. Nu dat is gezegd kunnen we beginnen met het uitleggen van de werkelijke vraag.

Als je bezig bent met je eigen website en je wil niet dat de hele wereld mee kan kijken, kun je alleen op de computer een domeinnaam naar je IP dat je van ons hebt gekregen verwijzen. Dit hoeft eens geen bestaande domeinnaam te zijn. Om dit mogelijk te maken, hoef je alleen een bestand aan te passen. Zo doe je dat:

1. Open kladblok. Je kunt deze vinden door o.a. op de start knop te klikken en kladblok of notepad te typen. Nu zie je als het goed is de kladblok programma als resultaat. Klik er met je rechter muisknop (dus de andere dan je altijd gebruikt), en selecteer “openen als administrator. Vanaf Windows 7 is het normaal dat je een melding krijgt. Accepteer dit en ga verder.
  2. Nu moet je het juiste bestand openen. Ga hiervoor naar “Bestand”, “Openen”.
  3. Nu zie je een venster verschijnen. Onderaan staat welk type bestanden je wilt openen. Klik hier voor “Alle bestanden”. (Staat als het goed is standaard op *.txt).
  4. Ga nu naar de adresbalk dat boven staat. Type hier het volgende in (zonder aanhalingstekens): “C:\windows\system32\drivers\etc\” en druk op enter. (We gaan er nu van uit dat je Windows op de C-schijf is geinstalleerd. Als deze ergens anders is geinstalleerd, bijvoorbeeld in de D-schijf, vervang dan de eerste C:\ door D:\)
  5. Nu zie je als het goed is maar een bestand, namelijk “hosts”. Open deze.
  6. Onderaan in het bestand kun je nu je eigen IP adres (dat je van ons hebt gekregen) toevoegen en kun je daarnaast je gewenste domeinnaam typen. Zo bijvoorbeeld: <het ip adres> <domeinnaam.nl www.domeinnaam.nl>. Het wordt dus zoiets: 173.194.112.215 google.nl www.google.nl
  7. Sla nu het betsand op.

Om je website nu te kunnen bezoeken hoef je alleen nog te browser af te sluiten en opnieuw te starten.

Veel plezier!